Geld lenen of aankopen doen op afbetaling?

In steeds meer winkels wordt het ons mogelijk gemaakt om zaken te kopen op afbetaling. Hiermee kunt u nu spullen kopen en deze via een betalingsregeling afbetalen. Op deze manier reiken winkeliers ons spullen aan die we eigenlijk niet kunnen betalen, zoals een (te) dure televisie of andere dure elektronica.

Ook de winkeliers weten namelijk dat steeds meer mensen geld lenen en dat men het sparen eigenlijk compleet verleerd is. Hierop wordt dus slim ingespeeld door de mogelijkheid te bieden om te kunnen kopen op afbetaling. Dit is eigenlijk gewoon lenen, maar dan in een ander jasje, waardoor het aantrekkelijker kan worden hierop in te gaan.

Is het slim om te kopen op afbetaling?

Het antwoord is nee. Dit is een antwoord wat u waarschijnlijk al had verwacht. En we zullen u uitleggen waarom het zelfs af te raden is om te kopen op afbetaling.

Wanneer u besluit iets op afbetaling te kopen treft u hiermee een regeling en moet u maandelijks een bedrag betalen. U betaalt natuurlijk ook rente terug want in feite heeft u gewoon geld geleend. Deze rente is echter vaak een stuk hoger dan wanneer u een normale geldlening zou aangaan en kan makkelijk boven de 15% liggen. Mensen zijn zich daar vaak niet van bewust, want ze staren zich blind op materiƫle zaken die ze direct willen hebben.

Kunt u nou echt niet wachten en wilt u iets echt graag hebben, wees dan de slimste en sluit een lening af waarvan u vervolgens het goed koopt dat u wilt. Het principe is hetzelfde als kopen op afbetaling, maar de rente is vaak aanzienlijk lager. Kopen op afbetaling is daarnaast ook nog eens heel moeilijk te vergelijken en u weet dus niet of het elders veel goedkoper is, want dat zult u vast niet gaan uitzoeken. Met leningen is het makkelijker omdat u het vanachter uw computer kunt vergelijken. Dit voorkomt ook eerder dat u een misstap maakt.