Hoeveel geld kunt u lenen?

Wie wilt geld lenen doet er verstandig aan om het niet te bont te maken. Vaak zijn we zo bezig om zoveel mogelijk geld te lenen dat we bijna vergeten dat er nog elke maand moet worden afgelost, en vaak voor een langere periode.

Over het algemeen is de maatstaf dat u niet meer dan één derde deel van uw salaris mag afbetalen per maand. Daar wordt dan ook uw lening op gebaseerd.

Oke, één derde deel van mijn salaris. Dan kan ik flink wat geld lenen toch?

Dat is inderdaad hoe de meeste mensen redeneren, maar toch is het geen verstandige redenatie. Veel mensen gaan hier de mist in. U moet namelijk zorgen dat niet al uw geld op gaat aan huur/hypotheek en afbetaling van uw lening. Het is zeer belangrijk om daarnaast nog geld over te houden.

Ten eerste natuurlijk om nog leuke dingen te kunnen doen, maar daarnaast ook om eventuele financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Misschien begeeft uw auto het morgen ineens. Dat is een probleem, want u heeft uw auto wel nodig om op uw werk te komen. Of de verwarming begeeft het in de winter, maar u wilt geen kou lijden.

Als dit soort situaties voorkomen terwijl u verder geen geld achter de hand heeft gehouden zult u al snel merken dat één derde van het salaris misschien toch teveel was. Aan de andere kant, misschien is één derde van uw salaris helemaal niet veel omdat u bijvoorbeeld verder weinig lasten hebt. Ja, dan kunt u zo’n lening natuurlijk prima aangaan. Maar let daar goed op en kijk wat uw persoonlijke situatie toelaat.