JKP berekenen

Vergelijk top 5 lening aanbieders!

Wilt u het JKP berekenen of bent u benieuwd waar JKP eigenlijk voor staat? Het staat voor ‘Jaarlijks Kostenpercentage’, de kosten die u jaarlijks daadwerkelijk betaalt. Het JKP is in de meeste gevallen praktisch gelijk aan de rentevoet en de intresten die u betaalt. Toch kunnen er kleine verschillen ontstaan, als het gevolg van de momenten waarop u de betalingen doet. U kunt het vergelijken met ‘rente op rente’. Heeft u €1.000 op een spaarrekening staan? Het eerste jaar krijgt u daar bij een rentevoet van 2% dan €20 aan rente bij. Het tweede jaar gaat het om €20,40. U betaalt een krediet vaak per maand, waardoor er in negatieve zin sprake is van rente op rente. Het JKP kan daardoor net wat hoger uitvallen dan de intrestvoet.

Wat is het JKP?

U kunt het JKP berekenen om de daadwerkelijke kosten van een krediet na te gaan, dat is de reden dat dit in het leven is geroepen. Kredietverstrekkers werken met verschillende intrestvoeten, aanvullende kosten en betalingen per maand of per jaar. Het werd er daardoor niet altijd duidelijker van, waardoor veel consumenten niet goed wisten wat een krediet ze nu eigenlijk kostte. Daarom is het JKP in het leven geroepen, het zorgt ervoor dat u de verschillende kredieten gemakkelijker met elkaar kunt vergelijken. U kunt het JKP berekenen om zelf na te gaan wat de kosten van een bepaald krediet zijn, bijvoorbeeld om een vergelijking te maken.

JKP simulatie

Wilt u het JKP berekenen? U kunt dat doen aan de hand van een simulatie, die er simpelweg voor zorgt dat u kunt nagaan wat de kosten per jaar zijn. Weet u bijvoorbeeld de intrestvoet die u betaalt, kent u de looptijd van het krediet en het bedrag dat u wilt lenen? Aan de hand daarvan kunt u het JKP berekenen, de kosten die u maandelijks betaalt. Op basis van het JKP kunt u vervolgens ook de totale kosten van het krediet berekenen, zodat u op voorhand goed op de hoogte bent van wat u kunt verwachten.

U kunt het JKP berekenen om inzicht te krijgen in de kosten of verschillende kredieten met elkaar te vergelijken. U kunt er daarmee als het ware voor zorgen dat u achteraf niet schrikt van de kosten die een bepaald krediet met zich mee zal brengen en een krediet afsluiten zal op deze manier dus zeer transparant voor u zijn.

Online berekening van JKP maken

U kunt online het JKP berekenen, dat kost u slechts een paar minuten van uw tijd. U krijgt aan de hand daarvan een goed beeld van de kosten die u maakt voor een krediet. De verschillende kredietverstrekkers worden nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten, zij zijn bijvoorbeeld verplicht om het JKP bij hun kredieten aan te geven. Aan de hand daarvan en door middel van het berekenen van het JKP moet het beter duidelijk worden hoeveel geld lenen eigenlijk kost. Des te beter u zich daarvan bewust bent, des te beter u erin zal slagen om een goede keuze te maken uit de kredieten en op een voordelige manier online geld te lenen.