Onderhandse lening

Een onderhandse lening afsluiten en benieuwd waar u op dient te letten of welke voordelen dit te bieden heeft? Het is een krediet bij bijvoorbeeld familie en vrienden. Houd er echter rekening mee dat zaken omtrent geld gemakkelijk tot ruzie kunnen leiden. Probeer er wat dat betreft voor te zorgen dat gemaakte afspraken altijd duidelijk op papier staan, zodat er geen onduidelijkheid over de onderhandse lening kan ontstaan. Probeer bovendien een lange looptijd te voorkomen en blijf altijd professioneel, zelfs wanneer het gaat om goede vrienden of familie die dichtbij u staat.

Wat is een onderhandse lening?

Wat is een onderhandse lening eigenlijk, hoe kunt u daar gebruik van maken? Vanwege de economische crisis hebben steeds meer mensen moeite om het hoofd boven water te houden. Het is dan prettig om wat geld te kunnen lenen van iemand anders. Een onderhandse lening vindt plaats buiten de banken om, het gaat bijvoorbeeld om geld dat u kunt lenen bij vrienden of bij uw eigen familie. Zij die wat meer te besteden hebben lenen geld uit aan hen die het minder hebben. Het is uiteraard van belang dat u de onderhandse lening ook weer netjes terugbetaalt.

De afgelopen jaren is de onderhandse lening flink populairder geworden, er worden er 3x meer van afgesloten dan een aantal jaren geleden. Het is vooral bij het ontlenen aan vrienden en familie van belang om goed te letten op de afspraken die jullie maken en de wijze waarop jullie die vastleggen. Het lijkt zo gemakkelijk om een paar honderd euro uit te letten of een ander krediet beschikbaar te maken. Wanneer de ander financiƫle problemen heeft is het maar de vraag of de onderhandse lening netjes wordt terugbetaald. Kan iemand bij de bank geen krediet krijgen vanwege plaatsing op de zwarte lijst? Dat is een teken aan de wand om zelf goed op te passen met een onderhandse lening.

Blijf altijd professioneel

Blijf altijd professioneel op het moment dat u een onderhandse lening wilt afsluiten, zelfs wanneer dat een beetje vreemd voelt naar familie of vrienden. Het is van belang om voldoende zakelijk te blijven en goede afspraken te maken, die u altijd op papier zet. Schrijf in ieder geval op om hoeveel geld het gaat, wat de eventuele intrestvergoeding zal zijn en welke terugbetalingen er per maand of per jaar plaats zullen vinden. Op die manier is goed duidelijk hoe de onderhandse lening eruit ziet.

Het voelt wellicht wat vreemd om dergelijke afspraken over een onderhandse lening met vrienden te maken. Wat gebeurt er echter op het moment dat u of de geldnemer komt te overlijden? De kans is niet zo groot en niemand hoopt dat zoiets zal gebeuren, maar feit is dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Hoe kunnen anderen in dat geval beslissen over de onderhandse lening die er is verstrekt, zonder dat iemand tekort wordt gedaan? Een onderhandse lening vraagt om duidelijke afspraken, iets waar zowel de geldverstrekker als de geldnemer uiteindelijk het meeste voordeel bij hebben.