Wat doet het CKP?

De letters CKP staan voor Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Deze centrale werkt als een soort register. Het is namelijk zo dat elk krediet dat in Belgiƫ wordt afgesloten wordt gemeld aan het CKP. Dit is handig, want zo blijft de markt van het geld lenen zeer overzichtelijk.

Het voordeel voor kredietverstrekkers is dat ze ook gegevens over personen die een lening bij hun aanvragen kunnen opvragen. Hierdoor krijgt de kredietverstrekker direct inzicht in het verleden van de aanvrager waar het leningen betreft. Dit kan positief zijn, maar ook negatief. Bijvoorbeeld wanneer uit de gegevens blijkt dat u in het verleden wel eens een wanbetaler bent geweest.

Wat nou als uit de gegevens blijkt dat u vroeger inderdaad een wanbetaler bent geweest?

Als dat het geval is kan op basis daarvan de kredietverstrekker bepalen om u geen lening te verstrekken. Dit is volledig volgens het oordeel van de kredietverstrekker. Het kan dus ook gerust zijn dat u wel een lening kunt krijgen, maar over het algemeen wordt er toch wel streng gekeken naar een leningaanvraag.

Het kredietregister van het CKP is dus een uitkomst voor kredietverstrekkers, maar het is ook erg goed voor consumenten. Sommige mensen zijn namelijk nogal overmoedig en hoewel ze eigenlijk geen geld zouden moeten lenen gaan ze het toch weer doen. Dankzij het CKP worden deze mensen dus tegen zichzelf in bescherming genomen, mits ze natuurlijk als wanbetaler zijn aangemerkt in het CKP.